Omgivningen

Stränder
Suan Son Beach: Vår närmaste strand är SuanSon Beach. Dit har vi gångavstånd ca 350 m.

Stranden är uppdelad i två olika delar.
Suan Son BeachTill höger när man kommer till beachgatan finns den del av stranden som ligger inom nationalparken SuanSon. Denna del av stranden sköts av ”det allmänna” och är den del som thailändarna i huvudsak utnyttjar. De dyker företrädesvis  upp på helgerna.

Till vänster är stranden ”privatiserad” och sköts av de restauranger som ligger närmast. Varje restaurang har sin lilla bit av stranden och sättet att sköta stranden kan variera. Solstolarna här är gratis dock förutsätts att man äter och/eller dricker på den restaurang vars strand man utnyttjar.

Suansonstranden vid Luckys KitchenEn mycket bra strand är stranden vid restaurangen Lucky´s Kitchen. Restaurangen serverar dessutom Utomordentligt god mat både thailändsk och europeisk. Lucky´s pizza är nog den bästa pizzan i östra Thailand. Dessutom har hon även mexikansk mat på menyn.

Bee Beach: Lite längre bort ligger Bee Beach, ca 6 km. Här finns en liten välskött strand med en utmärk restaurang och en trivsam atmosfär. Maten är superb och inte blir det sämre av att notan blir ”skamligt låg”. Till Bee Beach tar man sig enklast med ”moppe”, men man kan också ta lokalbussen dit. Lokalbussen går från beachgatan österut. Säg till chauffören att ni skall till Bee Beach så stannar han på rätt ställe.

Kim Beach: Kim Beach ligger ca 500 m öster om Bee Beach och är en mycket populär strand. Här kan man få thaimassage, boka båtutflykter m m. Mr Kim´s Restaurang serverar en utmärk mat och har en mycket god service.

Freedom Beach: Freedom Beach ligger alldeles bredvid Kim Beach. Denna strand har blivit mycket populär  inte minst p g a att mr Wong hämtar upp hugade badgäster vid de olika turistanläggningarna. Detta är en gratisservice men det förutsätts dock att man äter sin lunch på mr Wong´s restaurang.

Om man är beredd att åka lite längre så finns det ett stort antal beacher och om man känner för en upptäcktsfärd så kan man ta sin ”moppe” och göra lite strandhugg längs vägen.

Shopping
Dagligvaror: Det man kan behöva av dagligvaror finn i Ban Phe. Här finns Tesco Lotus, Big C och Petra´s. Dessa affärer vänder sig till thailändarna och prisnivåerna är därefter. Man kan enkelt säga att priserna är lika som i Sverige med den skillnaden att det är Bath som avses. M a o priserna är ca 20% av de svenska. Detta gäller dock inte mejeriprodukter där vissa t o m är betydligt dyrare än i Sverige, t ex ost, smör och smörgåsmargarin.

Kläder: Vill man handla kläder så tar man lokalbussen till Rayong (18 km). I den stora gallerian Laem Tong finns det mesta man kan önska sig. Allt från datorer till strumpor. Här finns också alla barns och tonåringars räddning – både McDonalds och Kentucky Fried Chicken. Tvärs över gatan finns en Converse-butik med priser som är c a 50% av de svenska.
Ett alternativ till gallerian kan vara Tesco Lotus stora varuhus, som kan liknas vid en ICA maxi. Även här finns ett utbud av kläder med storlekar som vi västerlänningar behöver.

Vill man ge sig in i ”turistgettot” så tar man en taxi till Pattaya ca 80 km bort och besöker de stora galleriorna där. Till skillnad från i Ban Phe och Rayong så skall man pruta här om man inte vill bli riktigt lurad. För här går allt ut på att ”lura turisten”.

Marknaden: I både Ban Phe och Rayong har man kvälls/nattmarknad. I Ban Phe hålls den på måndagar och torsdagar. Om man inte har något emot trängsel och hög ljudnivå så är det en upplevelse. Här kan man köpa nästan allt från rostade kackerlackor till begagnade verktyg. Men även här gäller att man  inte prutar. En god taktik kan dock vara att hålla sig lite i bakgrunden och se vad thailändarna betalar och sedan vet man vad varan skall kosta. I det fall det sitter en prislapp på eller vid varan så är det det priset som gäller.

Restauranger: Längs beachgatan finns det många små restauranger. De flesta är bra, men de byter ofta personal och då kan kvaliteten variera. Några restauranger som sticker ut med hög kvalitet är:

  • Wangborn med en bra mix av västerländskt och thaimat.
  • Kuhm Krai som framförallt serverar seafood. Deras papayasallad med räkor är något utöver det vanliga. Om du är känslig för stark mat så tänk på att beställa maten ”sod”..
  • Christies bar med ett internationellt kök.
  • Lucky´s Kitchen med en mix av västerländskt och thaimat.

Vill man äta lite exklusivt och i en exklusiv miljö så kan vi rekommendera Classic Forrest där man kan äta gott i en miljö utöver det vanliga.

Känner man för en rejäl köttbit av bästa stekhussnitt så är restaurang Buffalo Bill att rekommendera.

Naturligtvis finns det många andra bra restauranger att upptäcka. Det är sällsynt att hitta någon dålig restaurang. T o m matvagnarna längs beachgatan serverar riktigt goda kycklingspett. Om du ser till att dom är varma när du får dem så är det ingen risk att äta dom.

Utflykter och aktiviteter

Utflykter och aktiviteter är något som ständigt förändras. Några försvinner och flera kommer till. Fråga gärna i vår reception dom är uppdaterade.

Några som vi särskilt vill rekommerdera finner du nedan.

Akvariet: I Ban Phe finns ett akvarium som skall visa alla fiskarter som finns i Thailand. Det är särskilt intressant för den som är lite marinbiologiskt intresserad.

Sköldpaddsön med paradisöarna: Först går båtturen till en ö där man kläcker sköldpaddor och tar hand om skadade sköldpaddor. ParadisönHär kommer vilda havssköldpaddor in och lägger sina ägg, som tas omhand och kläcks fram. När sköldpaddsungarna blivit stora nog för att ha en bättre chans att klara sig på egen hand så släpps det ut i havet. Denna tur kan med fördel kombineras med en tur till någon av paradisöarna för sol bad och picnic.

Koh Samed: En tur till Ko Samet ska man givetvis göra. Båtarna går inifrån Ban Phe. Antingen åker man med de stora båtarna (kostar 50 baht enkel resa) eller så hyr man en egen speedboat. När man kommer iland på ön kostar det 200 Baht i inträde eftersom Ko Samet är en nationalpark.

Simma med delfiner: I Chantaburi, ca 10 mil österut, finns ett delfinarium där man t ex kan prova på att simma med delfinerna för en mycket billig penning.

Nong Nook Garden: Nong Nook Garden är en fin tropisk park med olika shower, särskilt deras elefantshow är väl värd ett besök. Parken finns utanför Pattaya. En utflykt dit kan med fördel kombineras med en halvdags shopping i Pattaya.

Cableride: Om man vill ha lite mer spänning i tillvaron finns Thailands längsta Cableride-bana alldeles ”runt hörnet”. En hissnande skön upplevelse som kan vara värd att prova.

Angkor Wat: Vill man göra en lite längre utflykt kan ett besök i den gamAngkor Watla ruinstaden Angkor Wat i Kambodja vara ett lockande alternativ. Den gamla ruinstaden upptäcktes i djungeln efter att ha varit försvunnen i nära tusen år. Ett besök här är minst lika mäktigt som ett besök i aztekernas ruinstäder eller Egyptens pyramider. En utflykt hit tar minst tre dagar (två övernattningar) och vill man se lite mer så är det bäst att boka fyra dagar (tre övernattningar). Denna utflykt kan bokas hos flera turistagenturer i Ban Phe.